Lasagne ir kārtaina itāļu pasta, kas sastāv no mīklas plātnēm, starp kurām liek pildījumu – maltas gaļas vai dārzeņu biezeni un tomātu mērci. Tradicionāli lasagne gatavo ar liellopa vai teļa gaļu, bet var izmantot arī cūkgaļu, jēra gaļu vai dārzeņus. Populārākās ir ar biezpiena, spinātu vai sēņu pildījumu.
Lasagne parasti gatavo kā otrais ēdiens pēc zupas vai salātiem. Tās var pasniegt gan karstas, tūlīt pēc gatavošanas, gan nākamajā dienā. Lasagne ir bagātīgas, pildošas un ļoti garšīgas!
Sastāvdaļas:
- 500 g makaronu lasagne
- 500 g maltas liellopa vai teļa gaļas
- 1 sīpols
- 3 ķiploka daiviņas
- 1 burkāns
- 500 ml tomātu mērce
- 250 g siera rikotas
- Garšaugi (rozmarīns, baziliks, oregano) pēc izvēles
- Sāls un pipari pēc garšas
- Eļļa cepšanai
Pagatavošana:
- Pagatavot gaļu. Sasmalcināt sīpolu un ķiplokus, sīki sarīvēt burkānu. Uzkarsēt eļļu pannā un apcept sīpolu, ķiplokus un burkānu 5 minūtes. Pievienot malto gaļu, garšaugus, sāli un piparus. Cept, laiku pa laikam maisot, apmēram 10 minūtes, līdz gaļa gatava. Ja nepieciešams, pievienot nedaudz ūdens.
- Sagatavot mērci. Tomātu mērci sajaukt ar nelielu ūdens daudzumu, ja nepieciešams.
- Tikmēr uzvārīt nelielā daudzumā sālsūdens makaronus al dente. Lai tie nebūtu pārāk mīksti.
- Ietaukot cepamo trauku ar eļļu. Pa virsu likt nedaudz gaļas mērces. Šķērsām izlikt lasagne plātnītes piesedzot visu trauka dibenu. Tad kārtu ar gaļas biezeni, kārtu tomātu mērce. Pārsedz ar rikotu un sasmalcinātu sieru. Atkārtot visas kārtas. Nosedzot ar rīvētu sieru.
- Cepīt iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 °C 45-60 minūtes, līdz lapas mīkstas un sier kūst. Kļūst zeltaini brūns.
- Izņemt, ļaut atdziest 5-10 minūtes un pasniegt. Lasagne vislabāk garšo, ja pasniedz tūliņ pēc izņemšanas no cepeškrāsns. Var pasniegt ar svaigu salātu lapām.